Receptförfrågan


Receptförfrågan En sak som vi har kvar sen Cap Verde är en Kalle-bass. Och hur tillagar man nu den undrar ni nog, och det gör vi med? Har någon ett givet recept så kan ni gärna skicka det till jesper@journeyman.se men tänk på att ugnen ger en lätt bismak av diselavgas (inte så mycket) så stekpanna eller gryta är att föredra.

Nu stävar vi mot Salvador med jämn och god fart. Seglingens karaktär har förändrats signifikant och nu är det labert i stället för lutigt. Det är soft i stället för stökigt och tanken om att plocka fram alla de där spelen med små pluppar som kan försvinna har slagit oss, men sedan slagits ur hågen. Gömma nyckel är mycket roligare. Är det så här att segla i medvind? Vi småpular och läser och latar oss. Vi ger oss tid att ha lite tråkigt och gör saker som inte liknar överlevnadsövning typ bakar kaka (Peter) och tvättar kläder (Mona) samt läser på om barnkonventionen (Ingrid). Det känns lite ovant att inte vara på helspänn så en viss trötthet har tagit ut sin rätt (Martin). Några har lite hemlängtan emellanåt, men det är bara mysigt, så alla ni där hemma som har någon på båten kan känna er saknade och längtade efter (särskilt K.Å.).

Vi har nu bekräftade biljetter och vi kommer hem 20 Jan, 14h35 TP0782 och ALLA på båten förväntar sig en full mottagningskommité med blommor, kramar och fanfarer.

Nå tillbaka till det mer drägliga livet ombord. Maten är som sig bör förstklassig och Martin och Peter har kravlat ur trikåerna och bidrar även de till matproduktionen. Vi har hyllmeter med bagarbakat bröd från Ascension. De första limporna var skurna i flortunna skivor men från och med limpa 4 får vi skära själva, tack och lov. Peter har lite surdegslimpa som nu ligger till sig tills att köpebrödet är slut. Brövallan smakar nästan som Bregott, dvs. inte plastilin och osten är Engelsk cheddar (3 sorter) inte smaklös Gouda. Nedre kylen är konverterad till frys (nästan i alla fall) så vi håller matförgiftningen stången, även när det vankas kylling. Vi har en pallad klase bananer på akterdäck som är så grön att det är frågan om den ens kommer att slå om till gult innan vi hamnar i en ny världsdel. I övrigt är förråden fyllda med det som kan hittas i en halvsunkig 7-Eleven en dag före leverans. Hyllorna i de tre ”butikerna” var fulla av färdiglagat och kex. Inte konstigt att övervikten grasserade friskt på Ascension. Tänk er själva att bara ha 7-11 att handla mat på. Jag längtar till COOP i Gröndal!

Eftersom vi stävar nästan rätt västerut har vi förskjutit vaktschemat en timma, så nu börjar första passet är kl 08:00 UTC. Det betyder att den som tar första passet ser natten sluta sig kring vårt lilla valnötsskal till båt men får även vara med när himlen ljusnar och solens första strålar färgar de högre molnlagren rosa. Schemat rullar fortfarande Martin/Mona/Peter med Jesper på en brits i hönshuset. Ingrid sover på en madrass på styrbords sida i salongen så hon har stöd mot väggen och gott om sprattelutrymme. Hampus och Sixten alternerar överslaf/”golv i gång” i babords akterhytt och Martin slaggar i underkojen som är lite svettigare eftersom det inte fläktar så mycket där. Peter och Mona har varsin slaf i babords akterkabin. Båten känns lite som en av Hollands pråmar på natten med sin röda belysning. En sak som ni där hemma kanske inte tänker på men som är signifikant för oss ombord är lutningsgraden på avträdet. Det här benet behöver man inte kila fast sig mellan väggarna i en krampaktig position utan rent av njuta av en stund i avskildhet när man uträttar sina behov. Det är de små detaljerna som gör det. Inte heller behöver man rädas att få smärre projektiler i huvudet eller en förrymd låda på låret under gång. Inte just nu i vart fall, men som sagt, det är många sjömil kvar till karantän.

Sixtens tå, som opererades på Ascension (en blodig historia med endast lokalbedövning), är nu nästan helt läkt. Fantastiskt vad en skalpell och lite beslutsamhet kan göra. Efter 1 dygn var han utan smärta så vi har en halv skottkärra tunga smärtstillande kvar att lägga till skeppets i övrigt välutrustade meducinföråt. Undrar vart han har fått den tågan ifrån?

Alla barnen har varit duktiga i sitt skolarbete, var och en på sitt sätt. De stora framgångarna är nog Hampus läsande, Sixtens matte och för Ingrid läsning och klockan. Från oss alla till er alla.