Karlavagnen är uppochner


På södra halvklotet är Karlavagnen uppochner, i övrigt har vi inte lyckats känna igen en enda stjärnbild. Men idag hittade Martin “Stjärnkikaren” en ganska tjock bok i sina gömmor, som han släpat från Sverige. Så nu hoppas vi på stjärnklara nätter på vår resa till Salvador.

Ascension är en liten ö, cirka en mil tvärsöver. Vi hyrde en liten vit Ford och utforskade stränderna, högsta toppen (800 m), de fyra åsnorna, messen på den amerikanska basen, landkrabborna och den andra staden mitt på ön med det roliga namnet Twoboats. På ön fanns även Oneboat och Threeboat. Oneboat är en golfbana på lavagrus och Theboat en byggnad intill BBCs satellitantenner.

Lisa valde att ta in på det enda Hotellet, med den enda restaurangen i Georgetown. Hotellet har förresten all service: tvätt, Forduthyrning, dyra Internetbiljetter, souvenirer och vykort. Förutom civilisation och avskildhet saknade Lisa er där hemma jättemycket. Hon var nöjd med de flera tusen tappra sjömil hon lagt bakom sig från Fisksätra till åttonde breddgraden söder om ekvatorn och flög hem RAF ungefär samtidigt som vi krånglade med ta upp ankaret och sen tappa det 🙁 för att tillslut lämna det kvar på botten.

Efter det första dygnet har vi gjort drygt 200 av 1450 sjömil. ‘Kors i taket’ är ingen riktigt sjösjuk men vågorna och solen tar på krafterna. Alltid är det minst en gast som sover och övriga har en ganska låg aktivitetsnivå. Just nu kivas Ingrid och Hampus i däckshuset som om de vore syskon.

Den största händelsen hittills på denna etapp är att Ingrid har tagit ut sina flätor. Det tog sin lilla tid, men vår kapten Sir Strulsabotör effektiviserade snabbt utflätningsprocessen med ett splitsverktyg från Gill. .